Skip to content Skip to footer

Edebiyat

Karşı Kültürün İkilemi: Beyaz Zenciler, Hipsterlar ve Beat Kuşağı
Doğduğumuzda bize miras kalan o gerçeklik kafesinin içinde ve ona karşı şeklimizi alırız. (James Baldwin, Everybody’s Protest Novel) Norman Mailer’ın 1957'de Dissent'te yayınlanan "The White Negro: Superficial Reflections on the Hipster" adlı makalesi, deyim yerindeyse kültürel bir bomba etkisi yarattı. "Beyaz Zenci"nın, tıpkı Jack Kerouac'ın “On the Road”unun efsanevi yol haritasını ve Allen Ginsberg'in…
Bitmek Bilmeyen Bir Pandemi: Kanımızı Emen Vampirler
Kadim korkulardan modern hayranlıklara kadar vampir efsaneleri, toplumsal değişimleri ve insan statülerini aktararak sürekli olarak gelişiyor. Anlatılacak hikayeler olduğu sürece vampir efsanesi kolektif hayal gücünde gelişmeye de devam edecek. Özünde vampirler, herhangi bir çağın kaygılarını ve arzularını yansıtabilmek için şekillendirilebilir olmaları nedeniyle zamansız varlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle vampir efsaneleri hala güncelliğini koruyor ve birçok kitapla…
Mekanik Düşler: Amerika’da Pastoralin Zaman ve Mekân Bozumu
Kuşkusuz Nicolas Poussin’nın 1638-1639 tarihli iki tablosunun başlığı olan “Et in Arcadia ego” ifadesi Latince özünden kaynaklı farklı anlamlara gelebilmekle beraber, “Ben, yani ölüm, Arcadia’da bile varım” diye çevrildiğinde, pastoral kırlarıyla ünlü, çobanların düşler ülkesi Arcadia’da bile ölümün kol gezdiğine işaret eder. En dar manasıyla, köylülerin ve çobanların birbirlerine aşktan ve ölümden bahsettikleri Theokritos’un idillerine dayanan bir şiir…
Kayıp Kent Atlantis’in İzinde: Gerçek mi Yanılsama mı?
Santorini, Girit, Azor Adaları ve Sardinya denilince aklınıza günümüzde turistlerin tatil için tercih ettiği popüler bölgeler gelse de bu yerlerin bir diğer ortak özelliği hepsinin kayıp medeniyet Atlantis’in bulunduğu bölge olarak farklı teorilerde adının geçmesi. Atlantis, belki de bu dünyada zamana meydan okuyan en önemli sırlardan birisini oluşturur. Birçok tarihçi, filozof ve arkeolog onun varlığı…
Taqwacore: Provokasyon Dalgasında Sörf Yapılır mı? 
Takva: Allah korkusu temelli aşk, haram ve günahlardan kaçınmada gösterilen çaba Hardcore: Punk rock müziğin bir alt türü Taqwacore, taqwa ve hardcore kelimelerinden uydurma bir sözcük olsa da, taşıdığı anlam ve hayal ettirdiği yaşamın gücüyle, gerçek hayatta fenomen haline gelip ortak bir kimliği ifade eden bir alt kültüre dönüştü. Tüm bu süreç ise Michael Muhammad Knight’ın…
Mekânın Şiirselliği: Psikocoğrafya ve Edebiyat
Tüm şehirler jeolojiktir; efsanelerinin tüm saygınlığını üzerinde taşıyan hayaletlerle karşılaşmadan üç adım bile yürüyemezsiniz. Kent simgeleri bizi sürekli olarak geçmişe doğru çeken örtük bir manzaranın içinde hareket ediyoruz.- Ivan Chtcheglov (Nam-ı diğer Gilles Ivain) Mekânların geçmiş zamanların tozunu üzerlerinde taşımak gibi bir kabiliyetleri vardır. Geçmişin izlerini ve şimdinin yapılarını bir arada barındıran şehir mekânları,…
Adlandırılamayan: Beckett’in Boşlukta Sallanan Karakterleri
Belki de öldüğümüzde ilk söyleyeceğimiz şey, ‘Ben bu hissi biliyorum. Daha önce burada bulunmuştum’ olur. (Don DeLillo, White Noise) Hakikatin olmadığı bir dünyada hakikatı bulmaya çalışan Samuel Beckett, anlam arayışındaki açmazların bir türlü sonlandırılamayan bir konuşmaya götürdüğü üçlemesi Molloy, Malone Ölüyor, Adlandırılamayan’da ifadenin olanaksızlığını ve dilin yetersizliğini ortaya koyar.  Bireyselliği öven modern toplumda, gayrişahsi olanın giderek…
Olmak ya da Olmamak: Shakespeare Gerçekten Var Oldu mu?
William Shakespeare, 1564 yılında İngiltere'nin Stratford-upon Avon şehrinde doğdu. Babası John Shakespeare, belediye meclisi üyesi ve bir deri tüccarıydı. Annesi ise varlıklı bir ailenin üyesi Mary Arden’di. 1582 yılında ise 18 yaşındayken, 26 yaşındaki Anne Hathaway ile evlendi. Bu evlilikten 3 çocuk sahibi olan William, sonrasında ise tiyatro kariyeri için Londra’ya taşındı ve eserleriyle tarih…
William Morris: Viktorya Döneminde Bir Ütopyacı
William Morris, Oxfordshire'daki kırsal evi Kelmscott Malikanesi'nin mutfak penceresinden, bahçesindeki çilekleri çalan ardıç kuşlarını izlerken, onlardan aldığı ilhamla oluşturduğu “Strawberry Thief” tasarımının ileride müşterileri tarafından ne kadar sevileceğini ve günün birinde onun en bilinen tasarımlarından biri olacağını muhtemelen o an tahmin edemezdi. Her ne kadar eğlenceli bulduğu bir sahne etrafında görsel bir hikaye yaratmış olsa…
Ekoeleştirel Bir Okuma: Bahçedeki Tehlike
Norman Maclean’in şimdilerde oldukça revaçta olan kitabı Bizi Ayıran Nehir’in taslağının bir zamanlar New Yorklu bir yayıncı tarafından "Bu hikâyelerde ağaçlar var” diyerek geri çevrilmesinin üzerinden on yıllar geçedursun, günümüzde artık içinde pastoral öğelerin bulunduğu metinler âdeta birer elzem haline gelmiştir. Peki çorak iklimli bir edebiyata sürüklenişimizin sebebi nedir? Pastoral şairlerin, tek bir yaprağının hışırtısını bile kaydetmek…