Skip to content Skip to footer

Felsefe

Darwin’in Köpeği ve Şemsiye: Animizme Kültürel Tepkiler 
1870'lerin başlarında sıcak bir yaz gününde bir İngiliz bahçesini hayal edin. Charles Darwin, Kent'teki Down House'un arka bahçesinde bambu bir koltukta, yanı başında köpeğiyle birlikte dinleniyor. Bir veya daha fazla kadın, etrafta dolaşırken arkalarında açık bir şemsiye bırakmış olmalı. Aniden hafif bir esinti eser, şemsiye hareket eder ve köpek dikkat kesilmeye başlar. Pitoresk manzaranın durgunluğu anında parçalanır ve İngiliz…
Kayıp Kent Atlantis’in İzinde: Gerçek mi Yanılsama mı?
Santorini, Girit, Azor Adaları ve Sardinya denilince aklınıza günümüzde turistlerin tatil için tercih ettiği popüler bölgeler gelse de bu yerlerin bir diğer ortak özelliği hepsinin kayıp medeniyet Atlantis’in bulunduğu bölge olarak farklı teorilerde adının geçmesi. Atlantis, belki de bu dünyada zamana meydan okuyan en önemli sırlardan birisini oluşturur. Birçok tarihçi, filozof ve arkeolog onun varlığı…
La Chimera: Mitolojiden Beslenen Zamansız Bir Hikaye
2014 yılında Cannes Film Festivali’nde The Wonders (Mucizeler) filmi ile Jüri Büyük Ödülü’nü, 2018 yılında ise Happy as Lazzaro (Mutlu Lazzaro) ile En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanmış İtalyan yönetmen Alice Rohrwacher’ın son filmi olan "La Chimera" birçok festivalde ilgiyle takip edildi ve Altın Palmiye de dahil 30’dan fazla adaylık kazandı. Rohrwacher, La Chimera'da mit, bellek ve…
Adlandırılamayan: Beckett’in Boşlukta Sallanan Karakterleri
Belki de öldüğümüzde ilk söyleyeceğimiz şey, ‘Ben bu hissi biliyorum. Daha önce burada bulunmuştum’ olur. (Don DeLillo, White Noise) Hakikatin olmadığı bir dünyada hakikatı bulmaya çalışan Samuel Beckett, anlam arayışındaki açmazların bir türlü sonlandırılamayan bir konuşmaya götürdüğü üçlemesi Molloy, Malone Ölüyor, Adlandırılamayan’da ifadenin olanaksızlığını ve dilin yetersizliğini ortaya koyar.  Bireyselliği öven modern toplumda, gayrişahsi olanın giderek…
Antik Yunan’dan ve Yunan Mitolojisinden İlham Almış 5 Ünlü Resim
Mitos'tan Logos'a Antik Yunan, politikadan sanata birçok farklı disipline yaptığı muazzam katkılarla ünlüdür. Yüzyıllar boyu süren bir etki yaratan dönemde sanat felsefesi de ortaya çıkmıştır. Antik Yunan döneminde sanata dair poesis ve mimesis olarak iki farklı yaklaşım sunulmuştur.  Poesis yaratmak demektir ve sözlük anlamı olarak var olmayan bir şeyin yaratılması anlamına gelmektedir. Özellikle Platon, sanatın…
Wittgenstein’ın Tractatus’u: Dilin Mantıksal Resmi
Müzik, Eğitim ve Savaş 20. yüzyılın önemli filozoflarından Wittgenstein, zengin ve kültürlü bir ailenin çocuğu olarak Avusturya-Macaristan imparatorluğunda dünyaya geldi. Annesi, entelektüel birikime sahip, sanata ilgi duyan bir piyanistti. Kendisi gibi çocuklarının da sanatla özellikle de müzikle iç içe büyümesi için özel bir çaba sarf etmişti. Wittgenstein’ın dili resmetmeye çalışıp dil ve anlamsızlık üzerine bu…
Albert Camus: Toplumdan ve Kaleden Uzak Bir Adam
Annem ölmüş bugün. Belki de dün, bilmiyorum. Albert Camus’nün, 1957 Nobel Edebiyat Ödüllü klasiği Yabancı bu cümleyle başlar. Yazar, yalın fakat altında derin sorgulamalar, anlamlar barındıran bu cümleleriyle adeta kendi düşüncelerini, yaşam felsefesini anlatır. Camus, varoluşçu bir düşünür ve yazar olarak görülür, belki de bunun en büyük sebeplerinden birisi de Sartre ile olan dostluğudur. Fakat…