Skip to content Skip to footer

Müzik

Cumbia’nın Koloniyal Dönemden Küresel Arenaya Yolculuğu
Kolombiya'da Afrika, yerli ve İspanyol etkilerinin kültürel füzyonundan doğan cumbia müziği, bir halkın hikayesini anlatan bir ritim. Canlı ritimleri ve kalıcı mirasıyla Latin Amerika ve ötesindeki dinleyicileri de hala etkilemeye devam ediyor. Cumbia'nın Kökenleri Cumbia’nın kökenlerine baktığımızda 17. ve 18. yüzyılın başına kadar uzanan sömürge döneminde Kolombiya’da ortaya çıktığını görüyoruz. Sömürgecilik döneminin de etkileriyle birlikte İspanyol,…
Yeniden Basım Albümler: Nostalji mi, Yeni Bir Pazarlama Stratejisi mi?
Oasis'in geçtiğimiz günlerde yeniden basım albümlerini piyasaya sürmesiyle, sıkça adlarından söz eder olduk. Peki, nedir bu yeniden basım albümler? Ticari kaygılar mı, nostalji mi, türü yeniden canlandırma isteği mi yoksa dinleyici alışkanlıklarının dijitalleşme süreciyle değişmesi mi? Oasis’in 1994 yılında yayımlanan "Definitely Maybe" albümünün 30. yıl dönümü kapsamında yeniden basılması, yeniden basım (reissue) albümleri gündemimize taşıdı. Sosyal medyada sık sık…
Notalardan Aktivizme, Bir Bestecinin Hikayesi: Ludovico Einaudi 
İtalya’nın en ünlü çağdaş bestecilerinden biri olan Ludovico Einaudi, klasik unsurları modern dokunuşlarla harmanladığı bestelerinde dinleyicileri için sakin, melodik ve duygusal bir yolculuk sunuyor. 1952 yılında İtalya’nın Torino kentinde doğan Ludovico Einaudi, günümüzün en tanınmış çağdaş bestecilerinden biri. İlk gençlik yıllarında beste yapmaya başladığını ifade eden Einaudi, annesinin evde çaldığı Chopin, Bach ve Fransız çocuk…
Japanoise: Japonya’da Noise Müzik ve Gürültünün Serüveni
Japanoise olarak adlandırılan ses ve müziğin sınırlarını zorlayan noise müziğin Japonya’da yükselişi 1970'lerin sonunda başladı ve 1980'ler ile 1990'da zirveye ulaşarak Japonya'yı noise müzik alanında önemli bir merkez haline getirdi. Alışılmadık sesleri, atonalite ve uyumsuzluğu merkezine alan noise müzik, geleneksel anlamıyla "müzik" tanımının sınırlarını zorlayan ve gürültüyü müzikal kaynak olarak kullanan bir türdür. Noise müziğin genellikle, geri…
Taqwacore: Provokasyon Dalgasında Sörf Yapılır mı? 
Takva: Allah korkusu temelli aşk, haram ve günahlardan kaçınmada gösterilen çaba Hardcore: Punk rock müziğin bir alt türü Taqwacore, taqwa ve hardcore kelimelerinden uydurma bir sözcük olsa da, taşıdığı anlam ve hayal ettirdiği yaşamın gücüyle, gerçek hayatta fenomen haline gelip ortak bir kimliği ifade eden bir alt kültüre dönüştü. Tüm bu süreç ise Michael Muhammad Knight’ın…
Glastonbury Festivali 2024’ün Eleştirel Performansları
Dünyanın en prestijli müzik festivallerinden birisi olan Glastonbury Festivali'nin bu yılki organizasyonu sona erdi. İzleyiciler, müziksever herkesin hayatında en azından bir kere gitme hayalini kurduğu festivalde bu sene, Dua Lipa, PJ Harvey, SZA, Coldplay gibi popüler sanatçıların performanslarına şahit oldu. Ayrıca birçok Filistin bayrağına denk geldiğimiz festivalde savaş ve sığınmacı sorunu ile ilgili yapılan eleştirel…
Geçmişten Gelemeyen Bir Ses: Siz Hiç Mozart Dinlediniz mi? 
Hiç bir Mozart sonatını dinlerken, bu melodinin onun zihninde nasıl yankılandığını merak ettiniz mi? Muhtemelen Mozart’ın müziğiyle geçmişe ışınlandığınızı düşünürken aslında pek de hesaba katmadığınız, müzik dünyanızı biraz sarsacak bir gerçek var ki; o da Mozart’ın duyduğu sesleri asla duyamayacak olmamız. Günah keçisinin modern piyanolar olduğunu duymak sizi şaşırtabilir. Çünkü Mozart ve Beethoven gibi bestecilerin…
İstanbul Caz Festivali ile 31. Kez Müziğe Kapılıyoruz
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda gerçekleştirilecek 31. İstanbul Caz Festivali, 3-18 Temmuz tarihleri arasında müzikseverlere geniş bir müzik yelpazesi ve farklı konseptler sunacak. Festival, cazın önde gelen müzisyenlerini dinleyiciler ile buluşturarak unutulmaz deneyimler yaşatacak. Grammy Ödüllü Vokalist Gregory Porter Müziği duygusal derinlik, anlatısal sözler, geleneksel ve çağdaş caz unsurlarının harmanı ile karakterize olmuş…
Archive: Pink Floyd’un İzinde Kolektif Bir Müzik Yolculuğu
1994 yılında Darius Keeler ve Danny Griffiths tarafından kurulan trip-hop kökenli İngiliz grup Archive, farklı türleri akıcı bir şekilde harmanlama yetenekleriyle ve sonunda kolektif bir yapıya bürünen müzikal evrimleriyle etkileyici bir hikayeye sahip. Archive’ın Müzik Yolculuğu Archive, kurulduğu ilk yıllarda trip-hop'un atmosferini rock ile harmanlıyordu. 1996 yılında çıkan ilk albümleri “Londinium” kasvetli ritimler, orkestral…
Tuhaf Bir Teşhis: Caz Müzik Bir Hastalık mı?
Trompeti devrim niteliğinde çalan Louis Armstrong’u duyduğunda içinde kıpır kıpır bir canlılık hissetmeyen var mıdır ya da saksafonda neler yapılabileceğini yeniden tanımlayan Charlie Parker'ın etki alanına girmeyen?  Caz müzik hayat doludur, insana hayatta olduğunu hissettirir. Usturuplu değildir, kalıplara sığmayacak şekilde dağınık ve aykırıdır. Sonsuz doğaçlamalarıyla insanı esir alır. Lakin 1920’lerin Amerika’sında yaşasaydık, bu düşünceleri yeniden…