Skip to content Skip to footer

Yaşam

Karşı Kültürün İkilemi: Beyaz Zenciler, Hipsterlar ve Beat Kuşağı
Doğduğumuzda bize miras kalan o gerçeklik kafesinin içinde ve ona karşı şeklimizi alırız. (James Baldwin, Everybody’s Protest Novel) Norman Mailer’ın 1957'de Dissent'te yayınlanan "The White Negro: Superficial Reflections on the Hipster" adlı makalesi, deyim yerindeyse kültürel bir bomba etkisi yarattı. "Beyaz Zenci"nın, tıpkı Jack Kerouac'ın “On the Road”unun efsanevi yol haritasını ve Allen Ginsberg'in…
Bitmek Bilmeyen Bir Pandemi: Kanımızı Emen Vampirler
Kadim korkulardan modern hayranlıklara kadar vampir efsaneleri, toplumsal değişimleri ve insan statülerini aktararak sürekli olarak gelişiyor. Anlatılacak hikayeler olduğu sürece vampir efsanesi kolektif hayal gücünde gelişmeye de devam edecek. Özünde vampirler, herhangi bir çağın kaygılarını ve arzularını yansıtabilmek için şekillendirilebilir olmaları nedeniyle zamansız varlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle vampir efsaneleri hala güncelliğini koruyor ve birçok kitapla…
Mekanik Düşler: Amerika’da Pastoralin Zaman ve Mekân Bozumu
Kuşkusuz Nicolas Poussin’nın 1638-1639 tarihli iki tablosunun başlığı olan “Et in Arcadia ego” ifadesi Latince özünden kaynaklı farklı anlamlara gelebilmekle beraber, “Ben, yani ölüm, Arcadia’da bile varım” diye çevrildiğinde, pastoral kırlarıyla ünlü, çobanların düşler ülkesi Arcadia’da bile ölümün kol gezdiğine işaret eder. En dar manasıyla, köylülerin ve çobanların birbirlerine aşktan ve ölümden bahsettikleri Theokritos’un idillerine dayanan bir şiir…
Kayıp Kent Atlantis’in İzinde: Gerçek mi Yanılsama mı?
Santorini, Girit, Azor Adaları ve Sardinya denilince aklınıza günümüzde turistlerin tatil için tercih ettiği popüler bölgeler gelse de bu yerlerin bir diğer ortak özelliği hepsinin kayıp medeniyet Atlantis’in bulunduğu bölge olarak farklı teorilerde adının geçmesi. Atlantis, belki de bu dünyada zamana meydan okuyan en önemli sırlardan birisini oluşturur. Birçok tarihçi, filozof ve arkeolog onun varlığı…
Bir Bozkır Düşü: Mehmet Siyah Kalem ve Demonları 
Yarım yüzyıldan uzun bir süre önce, bulunduğumuz toprakların oldukça doğusunda, Tacikistan’ın muhtemelen unutulmuş bir yerinde bir öğrenciye, şimdiye değin bildiği hayvanlar sorulduğunda, cevabı “kurt, ayı, tilki, tavşan ve adzhina” olmuştu. Sonuncusu vahşi insan, bir nevi “yabani” anlamına gelen bu cevap elbette ki beklenmedik ve şaşırtıcı görünebilir. Ama gerçekten öyle miydi?  Johannes Schiltberger, Orta Asya'daki vahşi insanlar hakkında rapor…
Taqwacore: Provokasyon Dalgasında Sörf Yapılır mı? 
Takva: Allah korkusu temelli aşk, haram ve günahlardan kaçınmada gösterilen çaba Hardcore: Punk rock müziğin bir alt türü Taqwacore, taqwa ve hardcore kelimelerinden uydurma bir sözcük olsa da, taşıdığı anlam ve hayal ettirdiği yaşamın gücüyle, gerçek hayatta fenomen haline gelip ortak bir kimliği ifade eden bir alt kültüre dönüştü. Tüm bu süreç ise Michael Muhammad Knight’ın…
Mekânın Şiirselliği: Psikocoğrafya ve Edebiyat
Tüm şehirler jeolojiktir; efsanelerinin tüm saygınlığını üzerinde taşıyan hayaletlerle karşılaşmadan üç adım bile yürüyemezsiniz. Kent simgeleri bizi sürekli olarak geçmişe doğru çeken örtük bir manzaranın içinde hareket ediyoruz.- Ivan Chtcheglov (Nam-ı diğer Gilles Ivain) Mekânların geçmiş zamanların tozunu üzerlerinde taşımak gibi bir kabiliyetleri vardır. Geçmişin izlerini ve şimdinin yapılarını bir arada barındıran şehir mekânları,…
Vampirlerin İzinde Bir Yolculuk: Hastalık mı Efsane mi?
Korku, büyülenme ve fanteziyi zengin bir folklor dokusuyla harmanlayan vampir efsaneleri halen insanlığın ilgisini çekmeye devam ediyor. Halk hikayelerinde, edebiyatta ve popüler kültürde varlıklarını sürdürüyor olmaları, onların gizemli cazibeleri ve derin sembolizmlerinin bir kanıtı. Bu kanıt da vampir mitinin evrimi, toplumsal kaygılar ve doğaüstü olayların ebedi cazibesi hakkında çok şey ortaya koyuyor.  Peki bu efsanevi varlıklar nasıl…
Beton Ormanı Paylaşmak ve Sokak Hayvanlarının Yaşam Hakkı
Kentsel alanların her geçen gün daha da genişleyip betonlaşması, insan-doğa etkileşiminin giderek azalmasına ve insan dışındaki canlıların yaşam alanlarının daralmasına sebep olurken, kent yaşamındaki sokak hayvanlarının durumunun da kaçınılmaz bir şekilde ele alınmasını gerektiriyor. Sokak hayvanları, günümüzde yaşanan bazı vakalar gerekçe gösterilerek sanki cansız birer nesneymişçesine olumsuz bir etken olarak görülüp çeşitli tehlikelerin sebebi olarak…
Sınırları Aşın: Picasso’nun Eserlerine Online Bir Yolculuk
Online ortamda deneyimlenen sanat eserlerinin, yerinde görülüp hissedilmesinin yerini tutup tutamayacağı, aynı yoğunluğu ve tatmini verip veremeyeceği tartışıladursun; teknolojinin günümüzde kapladığı alan genişledikçe online yaşamın hayatımızdaki önemi göz ardı edilemez duruma geldi. Bu nedenle de birçok sanat kurumu ve kuruluşu daha fazla kişiye ulaşmak için online çalışmalara ve projelere daha pozitif bakmaya başladı. Bunlardan birisi…