Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Oscar Ödülleri: Yılın Adaylarına Genel Bakış

Hangileri Oscarlık Performans? 

2024 Oscar adayları arasında beklendiği gibi öne çıkanlar Christopher Nolan’ın Oppenheimer’ı ve Yorgos Lanthimos’un Poor Things’i oldu. Tam 13 dalda adaylığa sahip Oppenheimer şimdiden hem Barbie’ye hem de diğer adaylara karşı hegomanyasını kurmuş görünüyor. Tabii adaylar ve potansiyelleri göz önüne alındığında Martin Scorsese’in Killers of The Flower Moon’unun da hayli iddialı olduğunu söylemek gerekiyor. Oscar Ödül Töreni, 10 Mart günü Hollywood Dolby Theatre’da gerçekleşecek ve bizler de Oscar heykelciğini kucaklayanları Pazartesi sabahı öğrenmiş olacağız.

Kesin Kazanan Oppenheimer

Oppenheimer; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu (Cillian Murphy), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (R. Downey Junior), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Emily Blunt, ilk adaylığını kutluyor) gibi önemli adaylıklar elde ederken; kıyasıya gişe yarışına girdiği ve kitleleri ikiye bölen bu yarıştaki diğer rakibi Barbie, en büyük kategorilerden En İyi Film adaylığının dışında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adaylığını alabildi. Greta Gerwig ise En İyi Yönetmen kategorisinde, Margot Robbie ise En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde kendine yer bulamadı. Altın Küre’de En İyi Yabancı film ödülüyle dönen Anatomy of a Fall ile herkesi tedirgin eden Justine Trier ve The Zone of Interest ile bizi hayretler içinde bırakacak bir Auschwitz gezisine çıkaran Jonathan Glazer ise En İyi Yönetmen adaylıklarını kaptı. Hak edilmiş adaylıklar gibi görünüyor.

Altın Küre’de de drama dalında En İyi Film ödülüne sahip olan Oppenheimer, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu da dahil tam 5 ödül kazanmıştı. Bu durum da aslında filmin 13 adaylık alması ve birçok dalda favori gösterilmesini açıklar nitelikte. Altın Küre’den diğer Oscar adaylarından Barbie’nin Sinematik-Gişe Başarısı ödülünü, Poor Things’in de Müzikal – Komedi dalında Barbie’yi de geçerek En İyi Film ödülünü aldığını belirtelim.

Postmodern Frankenstein İddialı Geliyor

©Yorgos Lanthimos’un Objektifinden I Poor Things – Emma Stone

Yorgos Lanthimos’un ülkemizde Filmekimi Festivali kapsamında gösterilen Poor Things filmi tam 11 dalda aday olarak ne kadar özel bir yapım olduğunu gösterdi. Film, Şubat ayında Türkiye’de vizyona girecek, bu sayede film meraklıları Oscar ödülleri öncesinde yapımı izleyebilecek. Poor Things En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu (Emma Stone) adaylıkları ile öne çıkıyor. İlginç bir konu da Emma Stone’un bu sene 2 adaylığının bulunması. Stone, oyuncu olarak aday olduğu gibi yapımcısı da olduğu Poor Things’de Yapımcı kategorisinde de aday oldu. Bu çifte adaylığı, Sandra Hüller için de yapabilseydiler keşke…

Gelelim yılın en iddialı yapımlarından olan Killers of The Flower Moon filmine. En çok aday gösterilen yaşayan yönetmen ünvanını elinde bulunduran usta yönetmen Martin Scorsese’in filmi, Oppenheimer ve Poor Things’den sonra 10 adaylık ile en çok adaylık alan 3. film konumunda. David Grann’in kitabından uyarlanan etkileyici film, En İyi Senaryo dalında aday gösterilmedi fakat En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (R. De Niro) , En İyi Kadın Oyuncu (Lily Gladstone) adaylıkları bulunuyor. Akademi Ödülleri’nde de En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Lily Gladstone, Oscar tarihinde aday gösterilen ilk Kızılderili kadın oldu. Yüksek ihtimal ödülü de kazanacak.

blank
©Apple.com I Killers of The Flower Moon

Öne Çıkan Diğer Adaylar

Oscar’da En İyi Film dalındaki diğer yapımlar arasında Bradley Cooper’ın jüriye oynadığı filmi The Maestro, Cord Jefferson’ın Amerikan Fiction’ı, Celine Song’un kalplere dokunan A24 yapımı filmi Past Lives ve Alexander Payne’in içimizi ısıtan filmi The Holdovers yer alıyor.

Kimler Kazanır?

En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini tıpkı Altın Küre’de olduğu gibi Oppenheimer ve C. Nolan kazanacak gibi. Killers of The Flower Moon ise yine güçlü adaylardan birisi. Geçen seneki Oscar ödüllerini bir A24 yapımı olan Everything Everywhere All at Once’ın süpürdüğünü düşünürsek bu sene de aynı şirketin filmleri The Zone of Interest ve Past Lives’dan da sürpriz beklenebilir.

En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde ise Cillian Murphy kadar The Holdovers’la harika bir performans sergileyen Paul Giamatti de ağır basıyor. Bakalım, Altın Küre’den ödül alan iki aktörden hangisi Oscar heykelciğini havaya kaldıracak.

En İyi Kadın Oyuncu dalında Lily Gladstone favori. Orada Emma Stone kadar güçlü bir başka aday daha var. Yıla damgasını vuran ve çok konuşulan oyunculardan Sandra Hüller. Hüller’i 2023’te The Zone of Interest ve Anatomy of a Fall filmlerinde izledik. Bu iki film de hem En İyi Yönetmen dalında hem de En İyi Film dalında aday… İki filmde de muazzam performanslar sergileyen Sandra Hüller’e de ikisi bir arada ödülü yakışır. Belli ki en büyük çekişme bu dalda olacak.

blank
©A24 – Zone of Interest

En İyi Uluslararası Film kategorisinde de büyük isimler ve etkileyici filmler yer alıyor. Wim Wenders’ın Perfect Days’i, İtalya adına yürekleri dağlayan bir film Io Capitano, Glazer’in The Zone of Interest’i, yakın zamanda Netflix’te de gösterime giren Society of the Snow ve İlker Çatak’ın The Teachers’ Lounge filmi. 

Anatomy of a Fall Neden Uluslararası Film Dalında Yok?

Yukarıdaki adayları okurken bu soruyu kendinize sormuş olabilirsiniz. Bu sorunun cevabı aslında Fransa’da da çok konuşuldu ve tartışıldı. Fransa’nın Oscar komitesi, aday adayı seçme sürecinde Oscar’a The Taste of Things filmini göndermeyi tercih etti. Fransız medyası bu durumun sebebi olarak Justine Triet’nin Cannes Ödül Töreninde Fransız Hükümeti’ne yönelik eleştirel konuşmasını gösteriyor. Triet konuşmasında, Fransız Hükümeti’ni protestolara karşı sert tepkiler vermesi ve ülkenin özgürlüğünü kısıtladığını sert bir dille eleştirmişti. Çoğu kişiye göre Triet’nin filmi aday gösterilmeyerek yönetmen cezalandırıldı. Fakat Anatomy of a Fall’un ve J. Triet’nin en önemli dallarda birer adaylığının olması aslında alınan kararın ne kadar yanlış olduğunu da gözler önüne sürüyor.

Bizim açımızdan bakıldığında ise üzücü olan şey, Cannes 2023’de En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alarak hepimizi sevindiren Merve Dizdar’ın Oscar’a aday olamamasıydı. Üstelik hatırladığınız gibi Dizdar, şu an Oscar’da En İyi Kadın Oyuncu adayı Sandra Hüller’in de aday olduğu Cannes En İyi Kadın Oyuncu dalında ödüle sahip olmuştu.