Skip to content Skip to footer

Sinema

Filmekimi ile Sonbaharın Film Rüzgarı Başlıyor
Bu yıl 23.’sü düzenlenecek Filmekimi, bir kez daha Cannes’dan Venedik’e, Locarno’dan Toronto’ya saygın festivallerde dünya prömiyerini yapan en yeni ve ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Herkesin dört gözle beklediği serin bir hava, sararmaya ve dökülmeye başlayan yapraklar, yoğun bir takvimle aktif olan okul ve iş sezonu. Sonbahar denildiğinde akla gelenler arasında en önlerde yer alıyorlar.…
81. Venedik Film Festivali: Venedik’in Büyüleyici Atmosferinde Sinema Şöleni
En önemli uluslararası film festivallerinden olan ve Venedik Lido adasında gerçekleştirilen Venedik Film Festivali dün akşam gerçekleşen ödül töreniyle sona erdi. 1932 yılından bu yana yapılan festival, her sene olduğu gibi yine birçok filmin prömiyerine ev sahipliği yaptı ve sinema sektöründen birçok ünlü simayı konuk etti. Tim Burton’ın yıllar sonra devam filmini çektiği Beetlejuice Beetlejuice ile açılışını…
La Chimera: Mitolojiden Beslenen Zamansız Bir Hikaye
2014 yılında Cannes Film Festivali’nde The Wonders (Mucizeler) filmi ile Jüri Büyük Ödülü’nü, 2018 yılında ise Happy as Lazzaro (Mutlu Lazzaro) ile En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanmış İtalyan yönetmen Alice Rohrwacher’ın son filmi olan "La Chimera" birçok festivalde ilgiyle takip edildi ve Altın Palmiye de dahil 30’dan fazla adaylık kazandı. Rohrwacher, La Chimera'da mit, bellek ve…
Hikayenin Gücü ve Video Oyun Uyarlamalarının Yükselişi
Günümüzde kitaptan uyarlanan televizyon yapımları kadar popüler olan bir başka uyarlama tarzı da, video oyunlarından dizi haline getirilen yapımlar. Televizyon endüstrisi, eğlence alanında önemli bir değişimi işaret eden video oyunlarının uyarlamalarını giderek benimsiyor. Bir zamanlar gençlerle veya teknoloji meraklılarıyla ilişkilendirilen ve bir “boş zaman etkinliği" olarak görülen oyun kültürü, şimdi evrensel bir eğlence biçimi haline geldi. Video…
Cannes Film Festivali 2024 Raporu: Işıklar, Krizler ve Kazananlar
14 Mayıs’ta başlayan Cannes Film Festivali 2024 dün akşam gerçekleşen ödül töreniyle sona erdi. Her ne kadar Türkiye’de festival filmlerden ziyade kırmızı halıdaki “Türk ünlülerin” ve onların destekçisi markaların reklamlarıyla gündem olsa da, dünya genelinde sinemaseverlere heyecan dolu günler yaşattı. Festivalde Öne Çıkanlar 77. Cannes Film Festivali, Gazze savaşının, Fransız film endüstrisindeki cinsel taciz…
Perfect Days: Anı Yaşama Sanatı ve Sıradanlığın Mükemmelliği
Ne olsun, koşturmaca… Nasılsın, nasıl gidiyor gibi sorulara en çok verdiğimiz cevaplardan birisi de bu. Sürekli bir koşturmaca, bir şeylere yetişebilme çabası, ertelenen istekler, yeni şeyler deneyimleme telaşı, statü ya da yükselme savaşları, sevmediğimiz bir işte çalışırken işkenceye dönüşen saatler, günler. Post-modern çağdaki gerçekliğin ve kapitalizmin büyük ayak izlerinin bizi ittiği bir dünya.   Peki başka…
Makine İnsan Teorisi ve Poor Things İncelemesi
İskoç yazar Alasdair Gray’in 1992 tarihli postmodern Frankenstein denemesi Poor Things, keşifçi ve deneysel yönetmen Yorgos Lanthimos tarafından sinemaya uyarlandı. Fütüristik bir dünyada, farklı tarihsel dönemlerde geçtiği için bizi bir anakronizme sürükleyen karnavalesk film, izleyicilere sinematografi açısından olduğu kadar kavramsal açıdan da birçok şey sunuyor. Çoğu kişi tarafından Yorgos Lanthimos’un en eğlenceli filmi olarak nitelendirilen…
43. İstanbul Film Festivali ve Öne Çıkan Filmler
Türkiye’nin en önemli sinema etkinliklerinin başında gelen ve uluslararası düzeyde de ilgiyle takip edilen İstanbul Film Festivali, 17-28 Nisan tarihleri arasında 43. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. N Kolay’ın festival sponsorluğunu üstlendiği 43. İstanbul Film Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl da bizlere farklı konseptler sunuyor. Festivalde sinemanın büyülü dünyasına yolculuk edip; yine ödüllü filmler,…
Kimlik ve Tekrar Üzerine: Tayfun Pirselimoğlu Sineması
Ben bir başkası mıdır yoksa değişmez bir fenomen mi? Kimliğimiz değişen koşullara, şartlara uyum sağlar mı ya da onlara göre başkalaşır mı? Hayatımız bir tekrardan mı ibarettir? Sonu aynı bir maceranın oyuncuları mıyız? Var oluşla ilgili ve yaşam felsefesine yönelik bu sorular kendi varlığı üzerine katlanarak düşünen herkesin çıkmazlarıdır. Kerr, Ben O Değilim, Rıza,…
Berkay Ateş: Çok Yönlü Bir Sanatçının Portresi
Eğer auteur kavramını tiyatroda kullanacak olsaydık, kuşkusuz bu kavramı hak edecek yeni nesil yaratıcılardan biri de daha eğitimi sırasında oyun yazıp yönetmeye başlayan Berkay Ateş olurdu. Onu ilk olarak tiyatro sahnesinde, Tiyatro D22’nin tiyatroyla büyülenmiş köşkünün üst katında izledik. Köşkte “Dünyaya Gözlerimden Bak” adlı etkileyici Brechtvari, yadırgatan ve interaktif oyunda Berkay Ateş, performansıyla bizi kısa…