Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hikayeyi Tamamlayan Unsur: Dizi Müzikleri

Hepimizin hayatımızın farklı dönemlerinde etkilendiği tv serileri oldu, onlara olan bağlılığımızın sebepleri ise sürekli değişiklik gösterdi. Kimi zaman bir karakterin gelişimi bizi etkiledi, kimi zaman olay örgüsü ya da hikayenin gerçek üstülüğü, kimi zaman da kendi hayatımızla, gerçeklikle özdeşleştirdiğimiz fenomenler öne çıktı. Şu da bir gerçek ki; bu sebeplerden hangisi olursa olsun dizi müzikleri her zaman bu etkiye bir artı değer kattı. 

Mutlaka sizlerin de daha dizi başlamadan soundtrackle tüylerinizin diken diken olduğu anlar ya da dizinin etkisinden çıkamadığınız için defalarca dinlediğiniz dizi müzikleri olmuştur. Üzerine hem fanboylar hem de farklı sinema platformları tarafından yapılmış birçok liste olan bu konuda biz de bir liste yaptık. Farklı dünyalara yolculuk ederken yakıt olan bu parçalar hala birçok müzik listesinin kıymetlileri arasında.

Twin Peaks

David Lynch’in ikonik dizisi Twin Peaks, yıllar sonra gelen yeni sezonu aracılığıyla farklı jenerasyonları yakalamayı da başardı. Gizemli ve Lynch’le bağdaşmış tarzda doğa üstü olayları içeren dramanın açılış müziği de yapımın büyüsü ve gizemini oldukça besliyor. Kompozitör Angelo Badalamenti tarafından bestelenen pop ve caz öğeleri taşıyan kült parça, sakinlik ve sıradanlığın gizemle buluşmasını resmediyor.

The Sopranos

Tüm zamanların en iyi dizilerinden birisi olarak görülen Amerikan suç draması The Sopranos, açılış müziği olarak İngiliz müzik grubu Alabama 3’ün “Woke Up This Morning” parçasının bir bölümünü kullandı. Parçanın çok bilinir hale gelmesinde de dizinin payı oldukça büyük. Müzikleriyle de beğenilen dizi için 1999 ve 2001 yıllarında 2 farklı müzik albümü yayınlandı.

The Wire

Tom Waits’in “Way Down in the Hole” parçasının Blind Boys of Alabama tarafından yapılmış coverını dizi açılış müziği olarak kullanan HBO’nun unutulmaz dizisi The Wire, bu parçayı kullanabilmek konusunda bazı zorluklar da yaşamış. Dizinin yayın tarihine yaklaşmalarına rağmen Tom Waits’e gönderdikleri kayıtlara bir türlü dönüş alamamışlar, sonunda ise Waits’e direkt ulaşarak zorda olsa ondan onay alabilmişler. Sorun ise Tom Waits’in VCR’ı nasıl çalıştıracağını bilmemesiymiş.

Dizinin açılış teması, bir versiyonu Tom Waits’e ait orijinal versiyonu olmak üzere her sezon farklı bir sanatçı tarafından seslendiriliyor. 

The O.C.

Marş haline gelmiş ve diziyle bütünleşmiş açılış müziklerinden birisi de dönemin fırtınalar estiren gençlik dizisi The O.C’nin Phantom Planet tarafından bestelenmiş “California” parçasıydı. Phantom Planet’in 2002 yılında çıkmış single’ı, Orange Country- California’da yaşayan gençlerin hayatını anlatan bir dizi için doğru bir seçimdi ki dizi gibi herkes tarafından kabullenildi. Ayrıca The O.C., ana tema müziği dışında dizi boyunca yer verdiği indie-rock şarkılarıyla da gençlerin gönlünde ayrı bir yere sahip oldu. 

Game of Thrones

George Martin’in hiçbir zaman sonlandıramadığı fantastik kitap serisinden uyarlanan Game of Thrones, 2010’lu yılların fenomen dizisiydi. Bir dönem kimi sevsek öldürdüler diye sitemlerde bulunduğumuz, her karakterin ve her ailenin kendine özgü hikayelerinin olduğu çok katmanlı dizi, en az karakterleri ve hikayesi kadar müziği ile de hatırlanıyor. Ramin Djawadi’ye ait Game of Thrones açılış müziği, diziyi başlatırken atlamaya kıyamacağınız türden.

Succession

Roy ailesinin geçmişinden fotoğraflar eşliğinde davullar, yaylılar ve piyanodan oluşan o etkileyici müzik, dizideki karakterler kadar sürprizli, entrikalı. Succession izleyip de onun tema müziğine hayran olmayan yoktur. 2019 yılında Emmy kazanan Nicholas Britell’ın bestelediği parça, uzun süre sonra da hatırlanacak gibi.

Cyberpunk: Edgerunners

Sıralamada distopik bir anime var. 2022 yılında yayınlanan ve oldukça başarılı olan 10 bölümlük bu animenin açılış müziği de yapımın etkisini arttırıp bizi sibernetik atmosfere iyice sokuyor. Cyberpunk 2077 video oyununun teması dahilinde kurgulanan Cyberpunk Edgerunners’ın tema müziği, Franz Ferdinand’ın This Fire şarkısının Amerikalı prodüktör Rich Costey tarafından üretilen versiyonu This Ffire. Parça sözleriyle birlikte yapımın konusuna da gerçekten çok uygun, daha anime başlamadan izleyicilerdeki isyan ve anarşi ruhunu besliyor. 

Westworld

Birçok ödül adaylığı bulunan bir başka Ramin Djawadi yaratımı eser, West World ile hayatımıza girdi. Bir robot tarafından çalınan piyano görüntüleriyle dinlediğimiz sakinlik veren, bir yandan da gizem duygumuzu besleyen piyano resitali, hala okuma ve çalışma sırasında dinlediğimiz müzik listelerimizde yer alıyor.

Mad Men

Reklam ve pazarlama sektörü üzerinden Amerikan sosyal yaşantısına eleştirel yaklaşımı ile birçok dizi ve filme fikir vermiş olan bol Emmy ve Altın Küre ödüllü yapım Mad Men, ana tema için seçtiği parçasıyla da dizi kadar farkındalık yarattı. RJD2’nin enstrümental “A Beautiful Mine” jeneriği eşliğinde Amerika’nın gökdelenler ve reklam afişleriyle çevrili hali hala gözümüzün önüne geliyor.

Peaky Blinders

Bazı parçalar bazı dizilerle anılır hale geldiyse bu birlikteliklerden birisi de Nick Cave’in “Red Right Hand” parçası ve Peaky Blinders dizisi. Nick Cave’in tok sesindeki gangster havası, Peaky Blinders’ın ve dönemin ruhunu çok iyi yansıtıyor. Dizinin ana tema müziği olan bu parça, Rock’n roll’un ve Peaky Blinders üyelerinin asi ruhunu içimize işleyip izleyicileri diziye hazır ve nazır hale getiriyor.

Stranger Things

80’lerde geçen ve o dönemin ruhunu, moda ve müzik tarzını başarıyla yansıtan popüler kültür dizisi Stranger Things, 80’lerin popüler parçalarını da farklı bölümlerde bize dinleten dizi müzik tercihleriyle de hep gündemde. Kyle Dixon and Michael Stein’den oluşan elektronik müzik grubu Survive tarafından bestelenen Emmy Ödüllü synth açılış parçası da hayatınıza gizem katmak ya da bir gizemi çözmek istediğiniz zamanlarda dinlenebilir deneysel, ürkütücü bir beste olmuş.