Skip to content Skip to footer

Tiyatro

Hareketin Şiiri Utsushi: İnsanlık Hali Üzerine Bir Meditasyon
Yaşamın ve doğanın güzelliğine bir övgü niteliğindeki Utsushi, Japonya - Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü vesilesiyle ilk kez Türkiye’de, 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izleyicilerle buluşuyor. “İki ayna arasında, yansıma” anlamlarına gelen Utsushi, büyüleyici ve şaşırtıcı bir butoh dans performansı sunuyor. Kelime anlamı, performansın özünü güzel bir şekilde özetliyor ve…
Zamanın Sahneleri: Antik Yunan’dan Günümüze Tiyatro Mimarisinde Dönüşüm
Tüm sanatlar insandan ve insan yaşamından etkilenir. Örneğin ressamın ortaya koyduğu eser ressamın ruh hali, sanatını icra ettiği ortam ve içinde bulunduğu dönemin insanlarının durumu ile direkt bağlantılıdır; bir edebiyat eserinin yazıldığı dönem eserin üslubunu, yazımını, konusunu etkiler. İnsandan beslenen sanata şekil veren yine insandır. Tiyatro da disiplinlerarası bir sanat olması nedeniyle, her sanat dalının…
Olmak ya da Olmamak: Shakespeare Gerçekten Var Oldu mu?
William Shakespeare, 1564 yılında İngiltere'nin Stratford-upon Avon şehrinde doğdu. Babası John Shakespeare, belediye meclisi üyesi ve bir deri tüccarıydı. Annesi ise varlıklı bir ailenin üyesi Mary Arden’di. 1582 yılında ise 18 yaşındayken, 26 yaşındaki Anne Hathaway ile evlendi. Bu evlilikten 3 çocuk sahibi olan William, sonrasında ise tiyatro kariyeri için Londra’ya taşındı ve eserleriyle tarih…
Farklı Dünyalara Yolculuğa Çıkacağınız 5 Tiyatro Oyunu
Yaz dönemi yavaş yavaş yaklaşırken, hala içinizde bu sezon iyi bir oyun izlemediğinize dair huzursuz bir kıpırtı varsa, sezon sona ermeden size güzel bir kapanış yaptıracak bir seçki hazırladık. Yeri geldiğinde yüzünüzde beklenmedik gülümsemeler oluşturacak, yeri geldiğinde hayatı sorgulatacak bu 5 tiyatro oyunu, perde kapandıktan sonra bile uzun süre aklınızdan çıkmayacak. Sevgili Arsız Ölüm -…
Çağdaş İnsanın Tragedyası: 10 Adımda Unutmak
Herkesin birbirinden koptuğu, bireyselleşmenin had safhada olduğu, bilgi kirliliğinden neye inanacağımızı şaşırdığımız; kendimizi çoğu zaman sıkışıp kalmış, mahkum olmuş gibi hissettiğimiz bir dünya. Üstelik bunun getirdiği bir boş vermişlik durumu, umutsuzluk ve yabancılaşma hissi. Yaşamak için yaşamayı, günü kurtarmayı ve geleceğe umutsuzca bakmak yerine hiç bakmamayı tercih etmek… Bu bahsettiğimiz durum size de tanıdık geldi…
Berkay Ateş: Çok Yönlü Bir Sanatçının Portresi
Eğer auteur kavramını tiyatroda kullanacak olsaydık, kuşkusuz bu kavramı hak edecek yeni nesil yaratıcılardan biri de daha eğitimi sırasında oyun yazıp yönetmeye başlayan Berkay Ateş olurdu. Onu ilk olarak tiyatro sahnesinde, Tiyatro D22’nin tiyatroyla büyülenmiş köşkünün üst katında izledik. Köşkte “Dünyaya Gözlerimden Bak” adlı etkileyici Brechtvari, yadırgatan ve interaktif oyunda Berkay Ateş, performansıyla bizi kısa…
Sınırları Aşan Bir Tiyatro Mabedi: National Theatre
National Theatre için bir tiyatro mabedi denilebilir. Thames Nehri'nin güney kıyısında, sembolik London Eye'dan ve Southbank Centre'ın kültürel merkezinden çok da uzak olmayan bir konumda bulunan tiyatro, West End tiyatrolarını etkileyen ticari baskılar olmaksızın en yüksek standartlarda dramalar sergileyebilme fikrinden ortaya çıktı. Hatta bu oluşumu destekleyenler arasında George Bernard Shaw da yer almaktaydı. 1949 yılında…
Ve Perde: Gösterinin Tuzakları, Seyircinin Tutsaklığı
Shakespeare, hayatın bir tiyatro sahnesi ve bizlerin de oyuncular olduğumuzu söylerken, günümüz toplumunun bir gösteri toplumu ve bizlerin de onun seyircileri haline geleceğimizi düşünemezdi. Gerçek dünyanın yalnızca görüntülere aktarılmak suretiyle onandığı ve görüntülerin gerçek varlıklara dönüştüğü bu dünyada, gösteri dünyasının saldırgan kitle iletişim araçları, adeta hep bir ağızdan şunu haykırmaktadır:  Görünen şey iyidir, iyi olan şey görünür.…