Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mekanik Düşler: Amerika’da Pastoralin Zaman ve Mekân Bozumu

Kuşkusuz Nicolas Poussin’nın 1638-1639 tarihli iki tablosunun başlığı olan “Et in Arcadia ego” ifadesi Latince özünden kaynaklı farklı anlamlara gelebilmekle beraber, “Ben, yani ölüm, Arcadia’da bile varım” diye çevrildiğinde, pastoral kırlarıyla ünlü, çobanların düşler ülkesi Arcadia’da bile ölümün kol gezdiğine işaret eder. En…

Daha Fazlası

Bir Bozkır Düşü: Mehmet Siyah Kalem ve Demonları 

Yarım yüzyıldan uzun bir süre önce, bulunduğumuz toprakların oldukça doğusunda, Tacikistan’ın muhtemelen unutulmuş bir yerinde bir öğrenciye, şimdiye değin bildiği hayvanlar sorulduğunda, cevabı “kurt, ayı, tilki, tavşan ve adzhina” olmuştu. Sonuncusu vahşi insan, bir nevi “yabani” anlamına gelen bu cevap elbette ki beklenmedik…

Daha Fazlası

Mekânın Şiirselliği: Psikocoğrafya ve Edebiyat

Tüm şehirler jeolojiktir; efsanelerinin tüm saygınlığını üzerinde taşıyan hayaletlerle karşılaşmadan üç adım bile yürüyemezsiniz. Kent simgeleri bizi sürekli olarak geçmişe doğru çeken örtük bir manzaranın içinde hareket ediyoruz.- Ivan Chtcheglov (Nam-ı diğer Gilles Ivain) Mekânların geçmiş zamanların tozunu üzerlerinde…

Daha Fazlası

Kapitalizmden Sıkılanlar İçin Sitüasyonist Yaşam Rehberi

Sitüasyonist Enternasyonal 1957’de “International Movement for an Imaginative Bauhaus”( Hayalci bir Bauhaus için Enternasyonal Hareket), “The Lettrist International” (Lettrist Enternasyonal)  ve “The London Psychogeographic Society” (Londra Psikocoğrafya Topluluğu) olarak adlandırılan birkaç grubun birleşmesiyle oluşan politik ve sanatsal bir gruptur. Ana felsefeleri, kendileri tarafından "kolektif olarak…

Daha Fazlası

Geçmişten Gelemeyen Bir Ses: Siz Hiç Mozart Dinlediniz mi? 

Hiç bir Mozart sonatını dinlerken, bu melodinin onun zihninde nasıl yankılandığını merak ettiniz mi? Muhtemelen Mozart’ın müziğiyle geçmişe ışınlandığınızı düşünürken aslında pek de hesaba katmadığınız, müzik dünyanızı biraz sarsacak bir gerçek var ki; o da Mozart’ın duyduğu sesleri asla duyamayacak…

Daha Fazlası

Benin’in Kayıp Ruhları: Beyaz Dünyanın Siyah Tanrıları

Sanat eserleri ve antikalar, tıpkı bir aynanın bireylerin ve toplulukların yaşam koşullarını yansıtması gibi, ait oldukları zaman dilimini ve kültürü yansıtırlar. Bu kültürel nesneler ona hayat verenler için sahip olduğu önemle tanımlanırken, yaratıcı süreç ve üretiminden sorumlu grubun kimliği hakkında…

Daha Fazlası

Adlandırılamayan: Beckett’in Boşlukta Sallanan Karakterleri

Belki de öldüğümüzde ilk söyleyeceğimiz şey, ‘Ben bu hissi biliyorum. Daha önce burada bulunmuştum’ olur. (Don DeLillo, White Noise) Hakikatin olmadığı bir dünyada hakikatı bulmaya çalışan Samuel Beckett, anlam arayışındaki açmazların bir türlü sonlandırılamayan bir konuşmaya götürdüğü üçlemesi Molloy, Malone Ölüyor,…

Daha Fazlası

William Morris: Viktorya Döneminde Bir Ütopyacı

William Morris, Oxfordshire'daki kırsal evi Kelmscott Malikanesi'nin mutfak penceresinden, bahçesindeki çilekleri çalan ardıç kuşlarını izlerken, onlardan aldığı ilhamla oluşturduğu “Strawberry Thief” tasarımının ileride müşterileri tarafından ne kadar sevileceğini ve günün birinde onun en bilinen tasarımlarından biri olacağını muhtemelen o an…

Daha Fazlası

Ekoeleştirel Bir Okuma: Bahçedeki Tehlike

Norman Maclean’in şimdilerde oldukça revaçta olan kitabı Bizi Ayıran Nehir’in taslağının bir zamanlar New Yorklu bir yayıncı tarafından "Bu hikâyelerde ağaçlar var” diyerek geri çevrilmesinin üzerinden on yıllar geçedursun, günümüzde artık içinde pastoral öğelerin bulunduğu metinler âdeta birer elzem haline gelmiştir. Peki…

Daha Fazlası

Tuhaf Bir Teşhis: Caz Müzik Bir Hastalık mı?

Trompeti devrim niteliğinde çalan Louis Armstrong’u duyduğunda içinde kıpır kıpır bir canlılık hissetmeyen var mıdır ya da saksafonda neler yapılabileceğini yeniden tanımlayan Charlie Parker'ın etki alanına girmeyen?  Caz müzik hayat doludur, insana hayatta olduğunu hissettirir. Usturuplu değildir, kalıplara sığmayacak şekilde…

Daha Fazlası